Suomen maassa on ongelma. Suomi ja suomalaiset eivät millään tasolla ole Helsingin Sanomien arvoisia. Tätä dispariteettiongelmaa sanomalehden ja kansan välillä on yritetty ratkoa eri tavoilla. EU-jäsenyyden aikaan Helsingin Sanomat riisuivat sen pienenkin häveliäisyyden kaavun päältään ja kertoivat suomalaisille miten siunauksellinen EY olisi. Ja katso: se oli. Sama temppu euron kanssa, ja vieläpä samalla lopputuloksella.
Mutta mitä tapahtuikaan Guggenheim- museon kanssa! HS kertoi taas ihmisille mitä mieltä tästä hankkeesta tulee olla. Ja mitä teki kiittämätön kansa? Potki vastaan! Ei kuunnellut, levitti sosiaalisessa mediassa kuulopuheita, kansalaiskeskusteli ja kertakaikkisesti teki aivan toisin kuin hesari olisi halunnut.
Ei siis ihme, että Antti Blåfieldiä vituttaa. Blåfield on kansakunnan isänä harmistunut, että uhmaikäinen lapsi teki taas toisin kuin olisi pitänyt- perusteista välittämättä, järkipuhetta kuuntelematta. Kunnon kasvattajan tavoin Blåfield reflektoi mikä meni vikaan. Katsotaanpa minkälaisia kysymyksiä Blåfield esittää kansallisen Guggenheim- hankkeen katastrofin tiimoilta:
- Johtuuko se siitä, että taidesäätiön perustaja oli juutalainen liikemies?
- Johtuuko se siitä, että amerikkalainen taidemuseo on suuren rahan hapattama?
- Johtuuko se siitä, että museon takana oleva säätiö vaatii yhteistyöstä miljoonapalkkion?
- Johtuuko se siitä, että hankkeen alle hukkuu jotain kansallisesti arvokasta?
Jaa-a. Vaikeita kysymyksiä, juuri sellaisia pähkinöitä joita vain HS:n pääkirjoitustoimitaja osaa esittää. Esimerkiksi antisemitismi Guggenheim- hankkeen epäonnen syynä on jotain niin päätöntä tuubaa että minulle ei tällainen olisi koskaan tullut mieleenikään. Luotan toki Blåfieldin arvioon ja harkintakykyyn. Näin täytyy olla, onhan mediana HS.
Blåfield jatkaa urheasti käymällä itse rakentamansa olkiukon kimppuun. Pääkirjoitustoimittaja epäilee kainosti, että kyseessä olisi hippien ja Juhana Vartiaisen suosima korporativismin vastustaminen. Voi olla! Kuka tietää. Miljoonapalkkiot? Ehkäpä. Kansallisesti arvokkaan hukkaaminen? Totta Mooses.
Sen jälkeen Blåfield tekee hattutempun.
On mielenkiintoista, että tämä nurkkakuntaisuuden ja itsetyytyväisyyden ilmapiiri tuntuu vahvistuneen sinä aikana, kun Suomi lopulta on täysivaltaisesti voinut osallistua eurooppalaiseen yhteistyöhön ja integraatioon.
On kuin rajojen madaltuminen olisi saanut meidät säikähtämään, että hei, mehän ei pärjätäkään tässä pelissä. Muut ovat parempia, ovelampia, rikkaampia, onnekkaampia.
Näin on kytketty yhteen Guggenheim, Euroopan unioni ja kansallinen epäilty huono itsetunto. Tähän, hyvät lukijat, ei riitä tavallinen bloggaaja. Tarvitaan pääkirjoitustoimittaja.
Mieto ristiriita kahden peräkkäisen lauseen sisällä minua hiukan toki epäilyttää. Yhtäältä olemme siis säikähtäneitä että hei, emme pärjääkään pelissä. Muut ovat parempia, rikkaampia ja onnekaampia. Mutta toisaalta itsetyytyväisyyden ilmapiiri on vahvistunut. Suomen kansa elää siis ilmeisesti jonkinlaisessa kollektiivisessa bipolaarisessa harhassa. Ja kaiken tämän Blåfield päättelee siitä että ihmiset vastustavat Guggenheimia argumenteilla, jotka Blåfield on itse keksinyt. Tämä nyt kuitenkin ehkä kertoo ennen kaikkea Blåfieldin hybriksestä. Ainakin enemmän kuin suomalaisesta itsetunnosta.
Pääkirjoitustoimittaja on kuitenkin vasta pääsemässä vauhtiin, suureen kliimaksiin:
Suuret murrokset idän ja lännen rajapinnassa ovat aina olleet Suomelle kriisejä mutta lähes aina myös uuden kehityksen sysäyksiä. Me emme ole suuri keksijäkansa, mutta ainakin me olemme olleet suuria sopeutujia, ja siitä olemme hyötyneet.
Nyt olemme taas murroskohdassa, ja taas meidän tulisi löytää uuden menestyksen siemen. Idän ja lännen rajaviiva on ehkä siirtynyt, mutta ei se ole mihinkään kadonnut.
No niinpä.Älä muuta sano. Yhtenä tämän murroksen merkitsevänä tekijänä pitäisin juuri tiedonvälityksen murtumista ja ruohonjuuristumista- sitä nimenomaista Gutenbergin galaksia, josta Guggenheim- hankkeen puuhamies Janne Gallen-Kallela Siren on tullut surullisenkuuluisaksi.Sanelevat ja päähäntaputtelevat pääkirjoitukset kuulunevat sinne itärajan toiselle puolelle, netissä tapahtuva kansalaiskeskustelu ja ruohonjuuritason aktivismi ehkäpä länteen.
Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää että Blåfieldiä vituttaa. Guggenheim-hanke ei mene yhtään niinkuin HS haluaisi. Tilanne on- ei enempää tai vähempää- ainutlaatuinen.
Kerrataanpa: Guggenheim- hanke yritettiin viedä sanelupolitiikalla ja tolkuttoman kireällä aikataululla läpi syistä, jotka eivät ole selviä. Guggenheim- hankkeen taustalla on Guggenheim- säätiön kirjoittama mainos siitä pitäisikö Guggenheim sijoittaa Helsinkiin. Guggenheim- hankkeeseen liittyy jääviysepäilyjä ja roolitusepäselvyyksiä, ennenkaikkea Cisu Ehnroothin ja Janne Gallen-Kallela Sirenin välillä. Hankkeen rahoituspohja, kävijämäärät ja vaikutus suomalaiseen taidekenttään ovat suuria tuntemattomia- kuten myös Guggenheim- säätiön intressit ja taloudelliset kytkökset. Aiesopimusta ei ole kukaan vielä nähnyt.
Melkein väittäisin, että näistä aiheista käyty kansalaiskeskustelu aiheuttaa ihmisten varauksellisen suhtautumisen Guggenheimiin, ei huono kansallinen itsetunto tai *gasp* itärajalle päin käpertyminen.
Guggenheimia voi puolustaa järjellisillä argumenteilla ja vastustaa persemäisen tyhmillä jutuilla. On silti aina siistiä olla todistamassa kuinka dinosaurus kuolee, kuten Blåfieldkin todisti.
EDIT: yritin linkittää tuohon Gallen-Kallela-Sirenin alkuperäiseen haastatteluun mutta olinkin ottanut jonkun huumoriversion. Pahoittelut.
Kiitos.
Kiitos tästä kirjoituksesta. Blåfield tavoittelee sntisemitismi-kortilla aivan uusia aallonpohjia tässä surkeassa farssissa.
Hauskasti muotoiltu!
Mainio juttu. Mutta tsekkaapas väliviivasäännöt: Guggenheim-säätiö, ei Guggenheim- säätiö. Tilanne on – ei enempää tai vähempää – ainutlaatuinen (välilyönti väliviivan molemmilla puolilla.
Kiitos! Ajattelin just ihan samaa, ku luin tota juttua.
Aivan mainiosti pistetty! Mutta tuo, mitä kutsut hattutempuksi, on kyllä Blåfieldilta jo sellainen luovan ajattelun mestarinäyte, ettei tällainen tavallinen loogikkokaan kykene sitä ymmärtämään:
Blåfieldin mukaan meistä on siis tullut liian itsetyytyväisiä, ja tämä ilmenee siinä, tai johtuu sitä, että pidämme muita itseämme parempina.
Siis ihan oikeasti, mitä ihmettä se edes yrittää sanoa?
Anteeksi, piti tietysti olla:
Blåfieldin mukaan meistä on siis tullut liian itsetyytyväisiä, ja tämä ilmenee siinä, tai johtuu sitä, että pidämme muita itseämme huonompina.
Gallen-Kallela-Sirenin alkuperäinen haastattelu oli huumoriversio
[…] Kirjoituksessaan “Antti Blåfield ja kansallinen häpeä” Saloniemi käy läpi Blåfieldin kirjoituksen ja nostaa esiin erään hyvin oleellisen seikan: kansalla ei ole ongelmaa. Sanoma-lehdellä on. […]
”On mielenkiintoista, että tämä nurkkakuntaisuuden ja itsetyytyväisyyden ilmapiiri tuntuu vahvistuneen sinä aikana, kun Suomi lopulta on täysivaltaisesti voinut osallistua eurooppalaiseen yhteistyöhön ja integraatioon.”
Tämähän on Helsingin sanomien diskurssissa sormella osoittelua Perussuomalaisten suuntaan. Blåfield tosiaankin on käynyt kaikkien vihollistensa kimppuun harmistuksissaan siitä, kun Guggenheim-projektin läpi runnominen ei mennytkään kuin Strömsössä.
Minulla menee jostain syystä jatkuvasti yhdysmerkki ja ajatusviiva sekaisin. Tämän lisäksi käytän yhdysmerkkiä paljon ja melkein jatkuvasti väärin. Tarttunen siis sängyn vierellä olevaan Nykysuomen käsikirjaan ja pyydän anteeksi.
J: mä en oikein pysty näkemään tässä puoluepoliittisia yhteyksiä. Saattaa olla että nurkkakuntainen ja itsetyytyväinen diskurssi on aiemmin varattu Perussuomalaisille, mutta mä näen tämän ainakin tässä yhteydessä vain yleiskommenttina koko maailmalle.
Lähimpänä totuutta kansallisesta itsetunnosta on mielestäni se, että vihdoinkin meillä on hyvä ellei ainakin huomattavasti parantunut ns. kansainvälinen itsetunto eli oman arvon tunto kansainvälisissä tilanteissa. Ja silloin on mahdollista sanoa myös kiitos ei, jos tarjotaan huonoa diiliä. Liike-elämässä harvemmin tarjotaan mitään hyvää hyvyyttään – kyllä tarkoitus on hyötyminen. Ja silloin molempien osapuolien tulee hyötyä ja jakaa riskit.
Ilmeisesti Antti Blåfield ei ole tutustunut Guardianin Guggenheim-artikkeliin vuodelta 2005, jossa käydään läpi tätä JO SILLOIN FLOPANNUTTA BRÄNDIÄ.
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2005/jan/23/art.museums
No nyt voidaan olla tyytyväisiä teräviin kommentteihin ja lähteä kotiin nukkumaan. Ulkomaan pellet on pysäytetty ennen kuin ehtivät tehdä pesää tänne. Itsetunto on kohdallaan ja maassa kaikki hyvin.
Jengi tekee mitä tekee, mä teen mitä mä teen ja jos ollai on siinä jtn ongelmaa nii voin kertoo et tuun olee suurin ongelmanne teijän koko elämän aikana!!!!
Jengi voisi lainata sinullekin Nykysuomen käsikirjaa.
Ha!