Minä olen entinen nuori ja nykyinen kärttyäijä. Tästä blogista on tullut vähän turhan jeremiadinen kanava ja keskityn vain kaikkeen negatiiviseen. Maailmassa on moni asia huonosti. Lupaan kirjoittaa pian jotain positiivista mutta menköön nyt vielä yksi tällainen kärttyily. 

Ennen oli maailmassa kaikki paremmin. Kekkonen oli presidenttinä, Fagerholm puhemiehenä, miehet löivät toisiaan, lapsia löivät kaikki ja naisia ei lyönyt kukaan. Radiosta tuli rinnakkaisohjelmalta nuorisomusiikkina tunti lauantai-iltapäivisin ja sekin oli vähän epäilyttävää. Sivarit oli homoja ja naisilla pitkä vaalea tukka. 

Nykyään on erilaista. Mun suosikkiasemani on Luxemburgin ja Berliinin välissä, nimittäin Yle puhe. Tosin nykyään kuuntelen sitä harvemmin, mutta varsinkin asuessani Ranskassa Yle Puhe oli varsinainen elämänlanka suomalaiseen politiikkaan ja yhteiskuntaan. Ja pirun mielenkiintoisia ohjelmia. Paitsi Tuomas Enbuske. Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun se Enbuske alkoi maahanmuutosta jankuttamaan. 

Nyt kun Ylen rahoituspohjaa myllätään niin kaikki tahot antavat lausuntoa. Minäkin ajattelin ihan yksityishenkilönä lähettää lausunnon ja kertoa mitä mieltä olen. Minä olen sitä mieltä että mitään ei pidä muuttaa, koska kaiki on nyt hyvin.

Ja sitten on känisevä eläkeläisten etujärjestö joka lausuu Ylen uudistuksia koskevista suunnitelmista: 

Yleisradion Yle Puhe -kanava on ollut erittäin suosittu ikäihmisten keskuudessa. Nyt on kanavan ohjelmatarjontaa uudistettu niin, että sen luonne on muuttunut viihteellisemmäksi. Kanavalta lähetetään mm. urheiluohjelmia, jotka vähentävät aikaa yleissivistäviltä ja asiapitoisilta ohjelmilta.
EETU ry:n, jonka yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 300 000 maamme eläkkeensaajaa, jäsenjärjestöjen jäsenkunnalta on tullut asian tiimoilta erittäin runsaasti negatiivista palautetta.

Ja minä olen täsmälleen samaa mieltä. Minä kuuntelen jääkiekkokierrosta vain autoillessani ja vain jos Radio Vega ei kuulu. Pienenä tienasin taskurahat lyömällä pitkävetoa Harbergin Henkan vinkeillä SM-liigasta ja järkytyin kun joku järkyttyi ideasta kuunnella jääkiekkoa. Jääkiekko on parasta kuunneltuna, mutta ei Yle Puheelta. 

Autoillessa on hyvä kuunnella puheohjelmia. Radio Suomi aiheuttaa välittömän tarpeen ampua itseään päähän ihan pelkästä myötähäpeästä kaikkia niitä maailman tyhmimpiä ihmisiä kohtaan jotka vahingossa saavat äänen. Ylen ykköseltä tulee kummallisia fasaaninkasvatusvinkkejä ja human interest- reportaaseja savukoskelaisista lankakauppiaista tai jotain muuta todella, todella outoa. Sellaista joka todella saa ajattelemaan. 

Mutta sitten on Viestinnän keskusliitto (eli työnantajien järjestö) joka loihe lausumaan

Yleisradion erityistehtäviä määriteltäessä painotus nuorille suunnattuun ohjelmistoon on ongelmallinen. Nuoret kuuluvat useiden yksityisten radio- ja televisiotoimijoiden kohderyhmiin ja nuorten saatavilla on runsaasti ohjelmatarjontaa.

Alex Stubbin sanoin: VMP. Eli viestinnän Keskusliiton mukaan nuorisolle kuuluu siis yksityiset formaattiradiot. Eiku hetki: 

Julkista palvelua ei mielestämme tulisi painottaa demografisten seikkojen nojalla, vaan kansalaisten saatavilla olevan kokonaistarjonnan pohjalta.

Hä? No juurihan te omassa lausunnossanne kerroitte mitä nuorison pitäisi kuunnella? Miten te voitte ensin vaatia, että nuorison iän mukaan ei pitäis profiloitua, ja sitten te itse teette sitä? Mitä ihmettä?

Minä olen iältäni varmasti vielä Nuorisoa ja minulle kuuluisi kuunnella NRJ:tä, Radio Novaa tai muita nuorisoradioita. En varmasti suostu. Jos siis viestinnän keskusliiton mukaan nuorison täytyy siirtyä Ylen tuotantoon vasta keski-iän kynnyksellä.

Tämä olisi tavallaan ihan jees, mutta voitteko nimetä jonkun, siis ihan yhden ainoan, järkevään yhteiskunnalliseen asemaan keskittyneen yksityisen radioaseman? Kun ei sellaisia ole. Joko ne on aivan tangentissa outouden suhteen (Helsingin lähiradio) tai sitten pääasiassa tanssimusiikkiin keskittyneitä mutta jotenkin valveutuneita. Ja Sanoman Radio Helsinki, josta tulee (ollakseen ison vietintäkorporaation omistama) hämmentävän epätasaista ohjelmaa. 

Jos työnantajajärjestö huutelee että nuorison pitäisi kuunnella vain formaattiradiota niin ihan jees, mutta tämä perustuu yleiseen virheoletukseen että ikä, kieli tai sukupuolli olisi määrittävä tekijä median käytössä. Ei ole. Minusta on suomenkielisenä ihan todella hyvää kuunnella Radio Vegaa autoillessa ja juovuspäiten Novospaski Finlandjii (eli venäjänkieliset uutiset) on hauskoja. 

Mutta: jos viestinnän keskusliitto on sitä mieltä että nuoriso ansaitsee vain formaattiradiota niin sitten viimeinen sammuttaa valot. Ylen pitää verorahoitteisena laitoksena ottaa oma roolinsa ja tehdä sellaisia ohjelmia mitä kansansivistys tarvitsee: haastavia, mielenkiintoisia, prvosoivia ja outoja. Tätä ei voi vapaarahoitteinen asema tehdä koska se olisi taloudellinen itsemurha. Kuka voisi kuvitella sellaisia ohjelmia kuin Tuomas Enbuske, Lukulamppu tai Kalle Haataja (tai mikälie) puhumattakaan Maailman politiikan arkipäivästä tai lehtikatsauksesta. 

Näiden kaikkien ohjelmien pitää, täytyy ja on pakko olla ennenkaikkea nuorison saatavissa. Koska nuorisossa on tulevaisuus ja eläkeläiset on jopa aina välillä oikeassa. 

Mainokset