Hyvät lukijat, tiedättekö mikä on sellaista jonka jopa Kokoomus joutuu tunnustamaan ideologiseksi, jolle Demarit ei halua tehdä mitään ja haisee pissalle, känisee ja vie kaikkien rahat? No tietysti eläkkeet, eläkeikä ja ennenkaikkea sen nosto.

Ystäväni Ilkka Tiensuu sen Facebookissa nasevasti sanoi: tämä uutinen kertoo kaiken mikä suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä on vialla. Siis: eläkeratkaisusta ja kansakunnan suunnasta päätetään käytännössä EK:n ja SAK:n kesken. Demareille asioista kerrotaan.

Siis hetkinen? Kyseessähän on lainsäädännöllinen asia? No niin on. Lainsäädäntövalta kuuluu Suomessa kansalle jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, paitsi työelämään liittyvissä asioissa, jotka päätetään työmarkkinajärjestöjen kesken ja ilmoitetaan hallitukselle. Ja tämä ei ole edes vitsi. Ne tekee oikeasti noin.

Ja kun tiedetään miten riitaista porukkaa AY-liike on (ja kun tähän lisätään vielä AY-liikeen poliittisen siiven demareiden persetyhmät vaalilupaukset ja lyhytaikainen etupolitiikka) niin eihän siitä mitään tule.

Eikä tullutkaan. Hesari muutti nopeasti alkuperäistä otsikkoa (Työmarkkinajärjestöt hautasivat eläkeiän noston) mutta selvää on kaikille että näin siinä kävi: oman intressiryhmän pelko lykkäsi taas välttämättömiä rakennemuutoksia vähän pidemmälle. Viimeisin aikaraja on aikaisintaan 2015, jolloin demarit ei joudu persujen pelossa tehdyistä vaalilupauksista tilille. Kiitos todella, todella paljon.

Kuka tämän kaiken maksaa? No, kaikki muut paitsi piakkoin eläkkelle siirtyvät. Suurin maksurasitus tulee tietysti meille kolmekymppisille, jotka kannamme selässämme yhä suureneva määrää hyvinvoivia eläkeläisiä. Vastineeksi meidän potentiaalista eläkettämme leikataan elinaikaleikkurilla ja muilla tempuilla jo muutenkin.  Sinänsä tämä on triviaalia, en hetkeäkään usko että minun ollessani seitsemänkymppinen minkäänlaista nykymuotoista eläkejärjestelmää ei ole edes olemassa. Kun sen pyörittäminen on kertakaikkiaan mahdotonta.

Tämän takia. Ja kun tähän lisätään vielä yskivä kuntauudistus ja täydellinen kyvyttömyys uudistaa mitään palvelurakenteita, saadaan aikaan yhtälö joka johtaa sellaiseen hallitsemattomaan rakennemuutokseen, että markan kelluttaminen ja Holkerin iltapuhteet ei ole yhtään mitään sen rinnalla. Tai mistä minä tiedän. Ehkä minun sukupolveni vain hyväksyy nämä pikkuhiljaa näivettävät eturyhmäpoliittiset temput, huokaa syvään ja etsii uuden kolmen kuukauden pätkän töitä, josta maksaa 35 prosenttia työeläkemaksuja ja ihmettelee miten tästäkin päästäisiin eteenpäin.

Työurien pidennyskeskustelua on käyty niin pitkään, että näytelmän vuorosanat osataan jo kutakuinkin ulkoa. Niin pitkään kun työmarkkinajärjestöt ovat valtio valtiossa ei mitään muutu. En minä tiedä miten se tehdään, mutta jos varuskuntauudistuksen aikana pystyttiin perustelemaan kyynel silmäkulmassa että tässä ei ole politiikkaa vaan pelkkää asiantuntijuutta (yea right) niin kyllä sen nyt pitäisi tässäkin kohtaa onnistua. Vaan kuka uskaltaisi tehdä tämän ratkaisun, tietäen saavansa päälle satojen tuhansien nykyisten ja tulevien eläkeläisten vihat siitä, että juuri heidän saavutettuja etujaan on loukattu? Ei kukaan tietenkään ikinä koskaan.

Totta kai tämä epäkohta on kaikkien tiedossa. Eläketurvakeskuksen sivuilla on banaali uutinen, joka alleviivaa ongelmaa:

  • Huoli nuorten maksutaakasta yhdistää eri ikäisten eläkemielipiteitä
  • 73 prosenttia pitää elinaikakerrointa epäoikeudenmukaisena
  • vain viidennes kannattaa eläkeiän nostoa

Että näin. Ei siis niin että ongelmaa ei tiedostettaisi, sille ei vaan kukan halua tehdä mitään.

Tiedän toki, että tämä on rankkaa yleistystä ja eläkejärjestelmät (puhumattakaan koko sosiaaliturvasta) on huomattavasti monisyisempi ja monivaikutuksellisempi ongelmajoukko kuin vain tämä. Mutta siitä huolimatta tässä on silti kusetuksen makua.

Advertisement