Suoraan kysymykseen suora vastaus- suhteettomuuden takia. Politiikka näyttäytyy ihmisille täysin irrationaalisena ja suhteettomana. Otan esimerkin:

Perussuomalainen Harri Lehtimäki vaatii, että pyöräilijöitä on verotettava. Lehtimäen perustelut ja laskelmat ovat tietenkin juuri niin aukottomat kuin Uuden Suomen blogeista nyt vaan voi löytyä:

Jos polkupyöräilevä ruokakunta laitettaisiin verolle, YLE-maksun tapaan, se toisi Helsinginkin kassaan vuositasolla satoja miljoonia euroja. Voitaisiin ajatella, että autoton ruokakunta olisi se mittari, jolla helposti saataisiin verot kerättyä, autothan ovat jo rekisterissä, joten sellaisia ruokakuntia, joissa on yksikin rekisterissä oleva ja katsastettu auto, ei verotettaisi.

Voitaneen olettaa että Helsingin väestöstä 80% on polkupyörä ainakin kellarissa, siis rapiat 350 000 ihmistä. Helsingissä on 270 000 autoa, joten jo tällä matematiikalla tarvittava (oletetaan) 150 miljoonan euron verotulo olisi noin 1900 euroa polkupyörää kohti.

Lehtimäen perusteet ovat tietysti yhtä vakuuttavat:

Yhden polkupyörän hinnalla saisi Maliin kymmeniä kaivoja, Nepalissa sadat lapset voisivat jatkaa koulunkäyntiään tuon turhakkeen hinnalla. Lisäksi polkupyöräilijät käyttäytyvät aggressiivisesti erityisesti jalankulkijoita ja muita hitaammin liikkuvia kohtaan. Haitat ovat suuremmat, kuin hyödyt.

Mitä tähän voi enää lisätä? Totta kai näin on. Yhden asunnon hinnalla poraisi Malin pelkäksi reiäksi ja jos tuo Lehtimäen kaavailema kahden tonnin haittavero lätkäistäisiin autolle, sillä rahalla koko Kaakkois-Aasia menisi kouluun. En vain näe logiikkaa miten nämä pyöräilyrahat sitten siirtyisivät Maliin, mutta yhtä kaikki.

On fakta että pyörätiet maksavat kaikista vähiten (100 000 euroa per kilometri) ja moottoritiet eniten, karkeasti 150 000 000 euroa kilometriltä. Olen myös täysin vakuuttunut että nämä perustelut eivät uppoa Lehtimäkeen, koska kysymyksessä ei ole objektiivinen tarkastelu pyöräilyn kustannuksista vaan mielipide. Ja Timo Soinin mukaanhan kaikkien mielipiteet on arvokkaita. Otso Kivekkään tarina taas osoittaa että näin ei ole.

Ja juuri tämän takia minua risoo poliittisessa keskustelussa kaikista eniten suhteellisuudentajun täydellinen puuttuminen. Tämä koskee paitsi yksittäisiä ihmisiä, myös mitä suurimmassa määrin poliitikkoja. En tarkoita siis pelkkiä ammattipoliitikkoja, vaan kaikkia niitä (meitä?) jotka yhteisten asioiden ympärillä häärimme. Tämä tarttuu sitten kaikkeen politiikkaa seuraaviin, ja saamme kuulla miten pakolaispolitiikan hinta (Lehtimäen arvaus 25000000000 €) vie suomen tuhoon. Kokonaissumma turvapaikanhakijoiden vastaanottoon on muuten noin 100 000 000€, joka on saman verran kuin peltojen metsittämisen tuki.

Sossupummien hyysääminen (eli suoran toimeentulotuen kustannukset) verovaroilla maksaa melkein

600 000 000€. Suhteutetaan tämä maataloustukeen joka on noin 2000000000 euroa. Siis 2 miljardia euroa. Ja suhteutetaan tämä vielä valtion budjettiin (noin 50 000 000 000 euroa). Siinä teille mittasuhteita mikä on paljon ja mikä on vähän. Asioita pitää aina verrata toisiinsa: 150 000 euroa Finnair- johtajan stay-bonuksena on aivan käsittämättömän paljon. Sillä hinnalla sais reilun kilometrin pyörätietä. Minne laitetaan?

Helsingin kaupunki vei kuitenkin suhteettomuuden täysin uusille kertaluokille. Ei suinkaan rahan suhteen, vaan sen suhteen mikä on tärkeää. Helsinki on julkistautunut vuoden 2012 world design capitaliksi. Tämä nimitys on aiheuttanut uskomattomia käsitteellisiä spasmeja ympäri kaupunkia: HOK-elanto repäisi ja jakoi kaikille Alepan myyjille WDC-rintanapit, Helsingin yliopisto julisti kuulopuheen mukaan opetuksen olevan disainia. tai jotain muuta yhtä kornia. Ja sitten Helsingin sosiaalivirasto tilasi tämän:

Sinänsähän kyseessä on ihan normaali rahan kusettaminen julkishallinnolta. Näitä on nähty ja tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Mutta miten luottamushenkilöt reagoivat tähän? Videoon, jossa siis kerrotaan työtä vailla oleville kuntalaisille, että ilman verkkoprofiilia olet mr. nobody?

Paavo Voutilainen on riemuissaan. Vappu Taipale on kaikenkaikkiaan riemuissaan. ja kertoo että totta kai sosiaalinen on designia. Sara Paavolainen on innostunut koska me voitettiin se.Risto Rautavan mielestä tämä konkretisoi sen, mitä disain käytännössä on. Ja täsmennetään nyt, että kyse on hankkeesta, jonka

Painopiste on kuntalaisten e-asioinnin ja e-työnhaun edistämisessä. Hanke tulee Sosiaalivirastossa setettua tavoitetta ehkäistä kuntalaisten digitaalista syrjäytymistä ja edistää heidän osallisuutta yhteiskunnassa. Hanke pyrkii kehittämään modulaarisen kolutusformaatin, joka tuotteistetaan Helsingin kaupungin ja Sosiaaliviraston palveluverkkoihin.

Palvelut viedään myös kaupunkitilaan ja julkisiin tiloihin, sekä sosiaalisen median, avoimen internetin ja mobiiliteknologian sovelluksiin. Hanke tuottaa mediariippumattoman, ikonipohjaisen käyttöliittymän eli e-palvelunavigaattorin.

Lisäksi kaupunkilaiset voiva edistää työllisyyttään luomalla itselleen nettipresenssin My e-Design -koulutusformaatin avulla.

Eli käytännössä joku on myynyt Sosiaalivirastolle muotoilun nimellä Facebookin ja Linkedin-systeemin, mutta totta kai ikonipohjaisena. Helsingin kaupungin tietojärjestelmäsekoilut on tietysti legendaarisia, mutta tämä alkaa olla jo raivostuttavaa. Se osoittaa ensinnäkin että a) näillä sedillä ja tädeillä ei ole pienintä aavistusta siitä mistä he puhuvat ja mitä heille myytiin sekä b) heitä ei kiinnosta palvelujen sisältö vaan niiden muoto. Ihmiset haluavat sosiaaliviraston jossa asiointi on ihmisarvoista ja josta saa etuuspäätökset nopeasti, josta saa tukea arjen asioihin ja tarpeen vaatiessa kipeitäkin sosiaalisia interventioita. Ei mediariippumattomia, ikonipohjaisia käyttöliittymiä. Tai ei ainakaan tätä.

Tämän takia politiikkaan on jopa minun aina välillä suhtautua. Kun ihmisillä ei meinaa pysyä pieninkään suhteellisuudentaju päässä.