Jotenkin minua aina välillä rupeaa kyllästyttämään puhe startupeista. Ei sillä että mulla olisi jotenkin erityisesti yrittämistä vastaan (päinvastoin) mutta kun puhutaan stratupeista niin yleensä puhutaan ei-mistään. Tai puhutaan jostain epämääräisestä yrittäjäystävällisestä mielentilasta. Sitten kun koko homma kuorutetaan epämääräisellä mössöllä uuskieltä (pitsaaminen, kasvuyrittäjäekosysteemi) ja tv-ohjelmilla joissa Toivo Sukari keskustelee puutarhatuoleista innovaatioina, niin ei vaan jaksa. Ei siksi että asia olisi joten huono, mutta nykyisellään asia on latistettu mediaviihteeksi ja se on vain yksinkertaisesti mielenkiinnotonta.

Mutta sitten jostain aina pongahtaa Suomen Yrittäjät. Tällä kertaa Suomen Yrittäjät ovat brainstormanneet tapoja parantaa työn tuottavuutta. Yrittäjät on tulleet seuraavaan johtopäätökseen:

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo, että pk-yritykset saisivat merkittävät säästöt, mikäli työntekijän ensimmäinen sairauspoissaolopäivä muuttuisi palkattomaksi. Järjestön tekemän laskelman mukaan muutos toisi yrityksille vuodessa 690 miljoonan euron säästöt.

Tätä ei ole mitään syytä epäillä.Pk- yritykset saisivat vielä merkittävämmät säästöt, jos koko sairasajalta ei maksettaisi palkkaa. Itseasiassa yrittämisen kulurakenne kevenisi erityisesti, jos työntekijöille ei tarvitsisi maksaa palkkaa ollenkaan. Aivan erityisen kannattavaksi yrittäminen muuttuisi, jos työntekijöiden ihmisoikeuksia kilpailun nimissä hieman kavennettaisiin töissä ollessa. Tämä lisäksi loisi positiivista ilmapiiriä ruveta yrittäjäksi.

Tämähän nyt on tietysti vallan makaaberia, myönnetään. Jussi Järventaus puhuu tietysti Ruotsin mallista. Ruotsissa ensimmäinen sairaspäivä on karenssia, jolta ei makseta palkkaa. Tuttu kuvio ihan Suomesta ainakin itselle, muistaakseni näin oli ensimmäisen vuoden ajan lentokentälläkin.

Kuvaavaa on, että Suomen Yrittäjät eivät lähesty tätä ongelmaa mitenkään kokonaisvaltaisesti. Voisi esimerkiksi miettiä miten sairaspoissaoloja saisi karsittua, minkälaisia muutoksia työpaikoilla pitäisi tehdä että päästäisiin turhista sairaslomista eroon, miten työtä pitäisi muuttaa että sairaspoissaoloista olisi vähemmän haittaa… Mutta ei. Suomen yrittäjät miettii minkälaisia säästöjä palkanmaksun määräaikainen lopettaminen toisi yrityksille. Sen verran isot, että siinä jää kyllä pienet Finnairin stay-bonuksetkin kakkoseksi.

Kukaan ei tiedä valesaikkujen määrää. On esitetty arveluja siitä, että kipeänä töihin tuleminen olisi valesaikkuja suurempi ongelma. Mene, tiedä, vaikea sanoa. Kun ei ole tutkittu. Sen verran kyllä tiedetään että jopa EK:n ylilääkäri on sitä mieltä että ongelmaan itseensä tämä ei olisi ratkaisu:

Tiedot yllättävät Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ylilääkärin Jan Schugkin. ”Näyttää siltä, että sairauspoissaolot ovat heilahdelleet Ruotsissa ylös alas karenssista riippumatta”, hän sanoo tutustuttuaan 3T:n aineistoon.

Mulla on aina ollut olo, että EK:n ja Suomen yrittäjien suhde on vähän kuin Kansallisen kokoomuksen ja Kokoomusnuorten. Ymmärtänette mihin suuntaan.

Selvää on tietysti että Ruotsissa on tullut säästöjä. Sitäkään ei oikein tiedetä johtuuko se siitä että ihmiset menevät kipeänä töihin vai siitä, että turhat saikut ovat jääneet pois. Saa linkata jos joku tietää.

Mikä tässä sitten olisi ongelmallista? Pari asiaa. Ensimmäinen: Ihmiset ovat siitä jänniä otuksia, että he heijastelevat toisten käytöstä. Jos työntekijöitä pitää lähtökohtaisesti valehtelevina apinoina, on todennäköistä että ennen pitkää duunarisi sellasia sitten ovatkin. Toinen liittyy tähän kiilusilmäiseen säästöohjelmaan: Yrittäjien mielestä työntekijän tärkein attribuutti on olla työpaikalla.

On tietysti aloja joissa näin on, mutta minä olen tehnyt nyt jo pari vuotta hommia joissa lopputuloksella on väliä, ei sillä montako tuntia vietän toimistossa. Työnantajaa kiinnostaa lopputulos, ei työpaikalla lorvittu aika. Jos minä nyt sairastun menen kyllä lääkäriin (ellei kyseessä ole vain tavallinen nuha) ja ilmoitan pomollekin tästä, mutta se ei vaikuta lopputulokseeni tai siihen, minkälaiset kulut tästä syntyy. Mulle nimittäin maksetaan (ainakin olen näin ymmärtänyt) siitä että kirjoitan opaskirjan, ei siitä että spedeilen flunssassa toimistolla.

Kauppalehden lyhyt uutinen päättyy täysin käsittämättömään ennustukseen:

Järventaus sanoo tänään ilmestyvässä Yrittäjäsanomissa, että sairausajan karenssipäivä lisäisi työpanosta varovaisestikin arvioiden 10 000 henkilötyövuodella.

Tästä kyllä kiinnostaisi kuulla lisää. Mietitäänpä: Suomen yrityksistä pk- yrityksiä on 99,8%. Näistä alle 10 hengen yrityksiä oli 93 prosenttiyksikköä, joista pääosa työllistää alle 2 henkilöä. Nämä ovat yksinyrittäjiä ja satunnaisia työnantajia, ja ne muodostavat Suomen yrityskannasta lähes kaksi kolmasosaa. Minä melkein uskon että yksinyrittäjällä on jo nyt tilanne jossa töihin jätetään menemättä vasta siinä kohdassa jos pää on irti kainaloita myöten.

Jos tästä porukasta saadaan vielä karenssipäivällä tiristettyä 10 000 henkilötyövuotta lisää, herää ainoastaan yksi kysymys:

Miksi ihmeessä yrittäjät saikuttavat näin törkeän paljon?

Mainokset