Kirjoittelin joku aika sitten maabrändityöryhmästä ja siitä miten hyvää jälkeä saatiin aikaan sillä, että palkataan 50-60- vuotiaita jäähdytteleviä toimitusjohtajia istumaan työryhmässä syömässä pullaa ja kirjoittamassa visioita.

No, ne aikoo tehdä sen taas. Tällä kertaa pitäisi ”käsikirjoittaa ict-alan uusi menestys”. Tämä nyt lähinnä tarkoittaa sitä että keksiä jotain uutta sen jälkeen kun Nokia menee piakkoin konkurssiin. Työryhmä on todellakin taas sitä itseään.

ICT-sektorin tulevaisuutta ovat käsikirjoittamassa 

  • Pekka Ala-Pietilä (s. 1957) Solidiumin hallituksen puheenjohtaja, entinen Nokia-pamppu
  • Esko Aho (s. 1954) nykyinen Nokia-pamppu, entinen pääministeri ja hiihtoliiton johtaja
  • Pertti Korhonen (s. 1961) Entinen Nokia-pamppu, nykyinen Outotecin johtaja
  • Pekka Soini (s, 1960) Nokia Siemens Networksin johtajia
  • Sami Luukkonen, (s. 1957?) Accenture

Nää on vielä jokseenkin ymmärrettäviä kun on kuitenkin kyse ”ict-alan uudesta menestyksestä” eli mitä tehdä sen jälkeen kun Nokia on mennyt konkaan. Tähän nyt paras vastaus löytynee Nokian sediltä. Lista jatkuu muutamalla sinnepäin- nimellä

  • Anni Vepsäläinen (s. 1963) Diacor- terveyspalveluiden johtaja
  • Veli-Matti Mattila (s. 1961) Elisan pamppu

Mutta sitten mennään todella tangentilla. Leila Helaakoski edustaa Pohjois-Suomen ely-keskusta Antti Rantakokko (s. 1952) edustaa työryhmässä Salon kaupunkia, koska… no, Salossa on ollut kännykkä- ja telkkaritehdas ja telkkarit on teknologiaa. Mikään työryhmä ei ole täydellinen jos ryhmädynamiikkaa ei vähän ravistella pienellä eturyhmäpolitiikalla, joten Teknologiateollisuus, Akava ja SAK ovat kaikki saaneet edustajat tähän työryhmään. Mikä voisikaan mennä pieleen? 

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut korkean tason asiantuntijatyöryhmän, jonka tehtävänä on valmistella strategia äkillisen rakennemuutoksen vaikutusten lievittämiseksi sekä tieto- ja viestintäteknologiatoimialan uudistamiseksi ja kilpailukyvyn edistämiseksi.

Todentotta. Kaupunginjohtajia, elykeskusjohtajia ja työmarkkinajärjestöpamppuja ja ennenkaikkea hillitön määrä nykyisiä ja entisiä Nokian johtajia takaavat sen, että tämä porukka keksii parhaat 90-luvun lopun bisneskikat uudestaan. Vapise WAP ja simpukkapuhelimet, tämä viisikymppisten iskuryhmä valmistelee strategian. Ja strategia, hyvät ihmiset, ei ole leikin asia. 

Mutta tarkkaan ottaen- kuka valmistelee startegian ja kenelle? Kaikkihan tiedämme että Nokia kyntää ja pistettäneen lihoiksi ennemmin tai myöhemmin. Huonosti pelattu. Accenture ostaa Nokian jämäinsinöörejä ulos eropaketeilla. Nokia Siemens Networks on kriisiyhtiö par excellence. Outotec taas sijoittaa metallirikastamoihin. Kannattaako näiltä ihmisiltä ihan varmasti kysyä ict-strategiaa? Pitäisikö heiltä kysyä miksi ihmeessä heidän omat yhtiönsä ovat menneet päin helvettiä ja miksi he eivät ole kyenneet keksimään strategiaa edes omalle firmalleen, saati koko toimialalle?

Ja sitten kun tämä koko pahkasikamainen paketti kuorutetaan aluepolitiikalla ja työmarkkinajärjestöillä niin, sanotaanko kauniisti että no voi jumalauta. Tulee varmasti todella hyvä ict- sektoria koskeva strategia. Vai koko ict- sektoria? Eiköhän kyse ole kuitenkin siitä, että valtion rahoilla sedät syö pullaa ja miettii itseasiassa Nokialle strategiaa. Selitetty tässä blogissa. 

Koska Ict- sektori on paljon muutakin kuin Nokia, Salon kaupunki ja työmarkkinajärjestöt ja näitä edustavat keski-iän ohittaneet johtajat. Kaikki mitä kirjoitin aiemmin maabrandy-työryhmän kohdalla pätee itseasiassa tässäkin. 

Ei kannata luoda Nokialle uutta strategiaa valtion rahoilla (vaikka se olisikin tärkeää) vaan nähdä koko se kasvuyrittäjäekosysteemi ja kaikki muu mikä liittyy ict- teknologiaan. Ja ajatella sitä laajemmin kuin yhden kuppaisen firman näkökulmasta. Tai ihan miten vaan. Toivottavasti kokouspulla maistuu. 

Mainokset