Viime aikoina ei ole Stefan Wallinilla mennyt kovin vahvasti. Kaveri jäi kiinni siitä että teki sitä minkä kaikki olettavat hänen tekevän, sai vahingossa tai tahallaan nolattua pääministerin mennessään ja  nyt jäi vielä käpyyn asuntokaupoista Åbo Akademin kanssa. Taustalla kummittelee ankkalammikon oma kummisetä Kristoffer Taxell. Sama kaveri joka kätilöi Finnairin Vehviläisen ja Ilmarisen väliset asuntokaupat.  Näitähän nyt sattuu ja entinen pääministeri Vanhanen piti kaikenlaista sotkemista maan tapana. Epäilen että näistä hyvien veljien ja hallitusammattilaisten erinäköisistä kaupoista ei ole nähty vielä puoltakaan. Mutta.

Dragsvikin kohdalla minua jäi kiinnostamaan yksi asia. Perussuomalaisten Pentti Oinonen kanteli oikeuskanslerille, kysyen onko Wallin jäävi koska hän on Nylands Brigadin killan jäsen. Oikeuskansleri tutki asian ja pyysi lausunnon puolustusvoimain komentaja Puheloiselta. Puheloinen tietää että kaikki viranomaisten lausunnot oikeusasiamiehelle ovat julkisia. Ja kun Puheloiselta kysyttiin Wallinin jääviydestä killan suhteen, Puheloinen kirjoitti lausuntoonsa puolustusministerin antaneen polittiista ohjausta Dragsvikin säilyttämisen puolesta. Erikoista, sillä tätä asiaa ei kysynyt Oinonen eikä Jonkka. Ja silti tähän vastattiin. Puheloinen siis potki pomoaan nilkoille ennenkuulumattomalla tavalla.

Mutta nämä asuntokaupat ovat mielenkiintoisempi asia. Suomessa on tolkuton määrä (2800) kaikenlaisia säätiöitä. Isoja ja pieniä, yleishyödyllisiä ja puhtaasti omaisuudenhoidollisia. Säätiö on itsenäinen oikeushenkilö. Tämän ansiosta säätiöistä ja niiden tilinpidosta ei kuulu juuri mitään ulospäin. Säätiöissä tehdään normaalit tilintarkastukset vuosittain, mutta säätiöllä ei ole mitään velvollisuutta huudella taloudestaan tai sijoituksistaan ulospäin. Ei kertakaikkiaan mitään. Säätiön rahat ovat esimerkiksi täysin erillään yliopiston rahoista, jotka taas ovat julkisia.

Åbo Akademin säätiöstä kerrotaan säätiön omilla nettisivuilla vähän, yliopiston sivuilla vain vähän enemmän.  Varsinkaan säätiön sijoituspolitiikasta tai taloudellisista tunnusluvuista ei todellakaan löydy tietoa. On vain yksi selitys: joku nimenomaisesti haluaa Wallinille hallaa ja vuotaa näitä tietoja. Kuka ja miksi? Vähän voidaan tietysti haarukoida: sen jonkun täytyy päästä säätiön taseeseen ja tietää muuten asioista. Vaikka taseeseen pääsisikin käsiksi näitä tietoja pitää nimenomaisesti osata etsiä.

Mikä tai kuka siis yhdistää Wallinia, Taxellia, Stiftelse för Åbo Akademita? En tiedä, kertokaa se minulle? Ilmeisesti kyse on jostain RKP:n sisäisestä valtapelistä. Tulkaa nyt pois sieltä, se on ihan auringonlaskun puolue muutenkin.

Mainokset