Kokoomus pisti viikonloppuna kuuntelevat korvat hörölleen ja ilmoitti haluavansa Suomeen sairaslomien suhteen ns. Ruotsin mallin. Lyhyesti kyseessä on siis toimintatapa, jossa ensimmäinen sairaslomapäivä on palkaton. 

Ruotsissa tällä on saatu sairauspoissaoloja vähenemään dramaattisesti. Idean tasolla siis hyvä. Kukaan ei vain tiedä johtuuko tämä siitä että työntekijät on saatu ruotsissa kuriin ja motivaatiosaikuttelua ei ole – vaiko sitten siitä että tämä porukka painaa sitten töitä sairaana. 

No- tämä on huono idea niin palkansaajienlääkäreiden, kuin tutkijoidenkin mielestä. Siitä huolimatta Kokoomus tätä ehdottaa. Ideahan on sinällään täysin järjetön puolueelta joka pitää yksilönvapautta, keskinäistä luottamusta, paikallista sopimista ja ihan tavallisia asioita tavoittelemisen arvoisina. 

Miksi kokoomus tekee järjettömiä ehdotuksia? Lehtijutussa on pieni yksityiskohta: puoluehallitus oli esittänyt aloitteen hylkäämistä, mutta puoluevaltuusto runttasi aloitteen läpi. Mielestäni kyse on kahdesta kokoomuksesta: on eurokeskittynyt Kataisen ja Stubbin naminami- hyvämeininkikokoomus ja Häkämiesmäinen, konservatiivinen kypäräpappiosasto. 

Ironista on että konsevatiivisiipi sai lisää voimaa kun puoluevaltuusto antoi kenkää puolueen varapuheenjohtajan paikalta Sampsa Katajalle tämän oltua umpilärvit töissä – saikkupäivä olisi pelastanut Sampsan perseen. Tilalle nostettiin Janne Sankelo joka muistuttaa kovinkin paljon fiktiivistä kansakoulunopettaja Rautajärveä. Kypäräpapit on voitolla.

On mielenkiintoista nähdä miten Kokoomuksen sisällä käy tämän ristivedon kanssa. Kuntavaalit ovat varmasti vedenjakaja siinä suhteessa mihin Kokoomus on oikein matkalla. 

Mutta entäpä itse asia? Koko aloitehan lähtee siitä että työntekijät ovat tyhmiä, laiskoja ja lähtökohtaisesti epärehellisiä. Ja ennen kaikkea siinä oletetaan että palkkaa maksetaan ihmisille läsnäolosta työpaikalla, ja että ihmiset lähtökohtaisesti haluavat saikuttaa. No, näin saattaa olla huonoilla työpaikoilla. Minäkin olen ollut sellaisissa. Nykyisessä työpaikassa ihmiset pitävät työstään ja omalla ilmoituksella voi pitää kolme päivää saikkua. Sairaspoissaolojen määrä on kuulemma hieman normaalia pienempi. Vaikka- voitteko oikeasti kuvitella- työläiset saavat itse vain puhelinsoitolla maata kotona laiskottelemassa kolme kokonaista päivää. 

Kokoomus voisi ehkä miettiä miten saadaan aikaan työelämä jossa ihmiset viihtyvät eivätkä ajattele lintsaamista. Tämäkin on paikallisen sopimisen maassa ihan mahdollista, ja vaikuttaa sairaslomapäivien ohella moneen muuhunkin asiaan.

Lentokentällä töissä ollessani oli sopimuksessa pykälä jossa ensimmäisen vuoden ajan eka päivä oli karenssia. Karenssiksi osui aina ensimmäinen kokonainen sairaspäivä. Tätä varten ihmiset tulivat töihin aina sairaana ja vieläpä niin, että kesken jätetyksi päiväksi osui mahdollisimman pitkä päivä. Koska siitä sai rahaa. Jos karenssipäiväksi olisi osunut 13-tuntinen työpäivä, olisi sairastaminen maksanut työntekijälle parhaimmillaan toista sataa euroa. Joten totta kai ihmiset roikkuivat sairaana töissä ja tartuttivat matkustajia. 

Mutta tällä aloitteella Kokoomus selkeästi haluaa siirtyä takaisin päin autoritaariseen työelämään jossa työntekijälle maksetaan todellakin vain pelkästään läsnäolosta työpaikalla. Nämäkin lienevät ihan tavallisia asioita, kuitenkin.

Advertisement