Tämä on julkaistu (?) Sibelius-Akatemian tiedotuslehdessä Äänenkuljettajassa. 

 

Sanoivat että jos kirjoitan niin saattavat painaa. Mikäs siinä. Kirjoitan mitä sattuu, enkä rajoita itseäni yliopiston, taideyliopiston tai edes Suomen asioihin. Kunhan otan kantaa ja ohipuhun haluamistani asioista. 

Kuten vaikka presidentin uuden vuoden puheesta. Niinistö siis kertoi puheessaan että yhteiskunnassa on käynnissä ohipuhumisen aika. En tiedä kuka Niinistön puheen on kirjoittanut, mutta ilmeisesti kirjoittajaa ei ainakaan EK ole briiffannut. Ei kyse ole mistään ohipuhumisesta vaan taitavasti toteutetusta mediastuntista, agendan kaappaamisesta. Siis täysin ohipuheen vastaisesta operaatiosta.

EK rummutti niin paljon kaikenlaisten tolkuttomien palkkatalkoiden puolesta, että presidenttikin meni mukaan. En tiedä oliko tämä tarkoitus – myöhemminhän EK:n tuimailmeiset sedätkin lieventelivät puheensa palkka-alesta lopulta palkkamaltiksi. Ja katso: mediatemppuhan onnistui.

Faktat eivät varsinaisesti tue väitteitä akuutisti uhkaavasta kriisistä. Suomen talous on EU-maiden parhaimmistoa, valtion korkomenot Euroopan toisiksi pienimmät, Suomen pankki Euroopan suosituin yön yli- talletusten vastaanottaja ja niin edelleen. Tämän lisäksi valtionvelkaa ei sinänsä kananta edes pelätä. Kotitaloudet ja valtiot toimivat eri lähtökohdista.

Jopa hyvinkin oikeistolaisena pidetty Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtaja Juhana Vartiainen on sitä mieltä että käsissä on lyhytaikainen taantuma. Mistä sitten puristaa? Miksi Mikael Pentikäinen varoittelee syvällä äänellä kansalaisia teollisuuden kilpailukyvyn heikkenemisestä, yrittäjien valtaisasta ahdingosta – asioista jotka ovat oletetun kriisin kokoon suhteututettuna täyttä näpertelyä? No sitä se on, agendan asettamista. Se joka päättää mistä ja miten puhutaan saa yleensä eniten nallekarkkeja. Varsinkin kun hallituksen puoliväliriihi osuu herkullisesti samaan aikaan eurokriisin ja Euroopan unionin liitoksistaan natisemisen kanssa.   

Koko Suomi taivastelee valtionsa holtitonta velanottoa, EK kirjoittelee hesarin pääkirjoituksia. Missä kaksi ihmistä kohtaa, siellä Suomen käsittämätön velkaantumistahti  on puheissa. Koko Suomi ohipuhuu juuri siitä mistä Elinkeinoelämän keskusliitto haluaa sen ohipuhuvan, ja vielä täysin suunnitellulla tavalla. Ei ihan huonosti. Käyttäen taantumaa mediahevosena EK pystyi ohjaamaan hyvin ohjatulla ohipuheella tulossa olevia liittokierroksia, raamisopimuksia ja paikallista sopimista noin kilometrin haluamaansa suuntaan, ennekuin ensimmäistäkään kampaviineriä on syöty. 

Tuomas Saloniemi
Kirjoittaja on työläinen, yrittäjä ja AY-pomo

Mainokset