Ennen oli kunnollista. Laivat olivat rautaa, tax-free auki ja miehet kännissä. Vielä 2006 Tallink Siljan päällikkö Keijo Mehtonen oli risteilemässä, omien sanojensa mukaan normaalissa risteilykunnossa. Tapahtumien kulku vaihtelee mutta oli huipentunut siihen että umpijuovuksissa ollut mehtonen oli riidellyt pitkin yötä henkilökunnan kanssa, lyönyt ja läpsinyt ja huipentanut normaalin risteilynsä laittamalla buffet-aamiaisessa graavilohet leivänpaahtimeen ja vittuillut henkilökunnalle päälle.

Ja käsi sydämmelle: kuka meistä ei haluaisi irrotella, kuka meistä ei haluaisi umpijurrissa lastata leivänpaahdinta kalalla – kuka meistä ei haluaisi tulla oman puoliksi juodun lapparilavan kanssa buffet-aamiaiselle ja sikailla?

Ruotsinlaivat ja risteilyt ovat osa suomalaista yhteiskuntasopimusta. Ammoisasta 80-luvusta lähtien ylikokoiset laivat ovat seilanneet haavoittuvassa saaristossa ja taanneet kaikille meille mahdollisuuden vetää tolkuttomat lärvit, saada kunnolla lättyyn tukholmalaiselta rekkakuskilta ja parhaimmassa tapauksessa päästä sukupuoliyhteyteen.

Abiristeilyt, Folklandiat, Haitariristeilyt tai Ohi on- risteilyt ja veikeät pikkujoulumatkat. Kaikilla meillä on omat tarinamme kerrottavana siitä mitä laivoilla tapahtui. Ja siihen hintaan  mitä näistä laivoista kaikki suomalaiset ovat maksaneet (useampia satoja miljoonia euroja telakkatukina) meillä kaikilla on tähän oikeus. 

Varsinkin tätä taustaa vasten Viking Linen toimitusjohtaja Mikael Backman suoritti todellisen, tyylipuhtaan faux pas’n. Liikaa aikaa Ahvenanmaalla ja Floridassa viettänyt toimitusjohtaja oli sitä mieltä, että laivalla voitaisiin ryypätä laivan baarista ostettuja viinoja ja tuliaiset voisi sitten kännätä kotona. Aina valmis Iltasanomien nettikansa tietysti tuomitsi tämän herektisen idean. Luovuttamattomana oikeutena suomalaisilla on juoda litran leka lämmintä vanilijakossua ja räyhätä hyttiosastolla.

Sen jälkeen Mikael Backman otti käyttöön Mehtosen mediahallintastartegian, ja kertoi ettei laivalle tarvita köyhiä tuomaan tuulikaappiin kuraa. Että laivalla on oikein shampanjaa ja pianobaari. Ei mennyt kuin puoli vuorokautta kun laiva kääntyi kuin M/S Europa Sottungalla. Backman kertoi leikkisästi viinan ja viikkarin kuuluvan yhteen.

Backman ei ymmärrä, että aivan jokainen suomalainen on maksanut ihan pelkästään Viking Gracen ympäristöystävällisyydestä 6 euroa, ja siihen rahaan kuuluu saada sikailla laivalla. Backman ei ymmärrä että ruotsinlaivan käsitteeseen, olemusmääreeseen kuuluu sikailu ja rähinöinti. Jos risteilyillä joudutaan rajoittamaan erikseen viinanmyyntiä, niin kära Mikael, siitä laivasta ei tule ikinä luksustuotetta. Ei, vaikka siellä olisi  pianobaari ja sampanjaa. Luksuksesta nauttivat ihmiset osaavat olla sikailematta ilman, että hapan myyjä tax-freessä tarkistaa maihinnousukortista matkustajan statuksen ja kieltäytyy myymästä valmiiksi kylmennettyjä A-oluita menomatkalla.

Me muut laulamme kakkoskannella Tinakenkätyttöä kunnes järjestyksenvalvoja ohjaa ystävällisesti nukkumaan. Ja aamulla heittämme buffet-aamiaisella Mehtosen kanssa ylävitoset, tungemme kalaa leivänpaahtimeen ja tiedämme, että ruotsinlaivoille tullaan rentoutumaan. Ei nauttimaan luksuksesta. Tästä me maksamme telakkatukia.

EDIT Korjattu lukuja

Mainokset