Liityn Himasen solvaajien joukkoon. En pidä Himasesta. Hän ei todennäköisesti pidä minusta. Se on irrelevanttia. Yhtälailla irrelevanttia on Himasen viimeisimmän tuotoksen 700 000 euron hinta. Se ei ole valtionhallinnossa juuri mitään. Valtio varmasti käyttää rahaa paljon turhempiin ja kummallisempiin juttuihin. 

Pääministeri Katainen on joutunut Himasen myötä vallan kummalliseen valoon. Yleensähän Kokoomuksen mediahallinta on melkein pettämätöntä. Kokoomus evaluoi nopeasti mitä tehdään hankalille kysymyksille. Menettelytapoja on yleensä kolme: joko ongelman fiksailu ennen kuin se pääsee julkiseksi, ongelman eristäminen tiettyyn henkilöön (vrt. Kanerva) tai täydellinen susille jättäminen (vrt. Petri Salo, ja mikä se moottorikelkkatehtailija Rovaniemeltä oli). Mutta mitä tehdä jos kuseen on joutunut koko maan päämies, ja vielä niin että ei halua myöntää sitä?

Himanen ei ole yhteiskuntatieteilijä, eikä oikein filosofikaan. Himanen on ennenkaikkea veijaritarina, simpauttaja. En minä osaa pitää Himasen touhua edes erityisen moraalittomana. Tyhmä maksaa kun pyydetään. Himasella on tuottoisa ansaintalogiikka: hän myy koukeroisia korulauseita Kataiselle, joka myy ne uudestaan Kokoomuksen puolueohjelmaan.

Mutta se mikä minua vituttaa on se, että Katainen ilmeisesti tosissaan ottaa Himasen skeidan. Ihan oikeasti. Katsokaa nyt tätä:

Keskustan Kimmo Tiilikainen kysyi, mihin tarkoitukseen 700 000 euroa maksanut tutkimus tilattiin, koska tutkimushankkeen tulokset eivät ehdi hallituksen puoliväliriiheen eivätkä tulevaisuusvaliokunnan istuntoon, jossa käsitellään hallituksen tulevaisuusselontekoa. Himasen kohuttu tutkimushanke liittyy tulevaisuusselontekoon.

Katainen myönsi, ettei hankkeesta ole apua kummassakaan.

– Siitä on apua suomalaiselle keskustelulle. Se, mitä hyötyä kansainvälisen tutkijaryhmän työstä on, riippuu lukijasta, ja siitä, osallistuvatko kansalaiset tutkimushankkeen tilaisuuksiin, Katainen perusteli.

Jos referenssinä käytetään Himasen viimeisintä tekelettä, Sinistä kirjaa (jota on ladattu valtioneuvoston sivuilta jo pyörryttävät 1500 kertaa) niin tästä teoksesta ei ole apua keskusteluun. Se on suurilta osin kokoelma koukeroista dadaa. Se sisältää peräkkäin olevia lauseita, jotka ovat hillittömiä. Näistä ei voi keskustella, koska keskustelu edellyttäisi jonkinlaista koherenttia suhdetta todellisuuden ja sitä muovaamaan tai kuvaamaan pyrkivän kielen välillä. Himasen teos on tässä suhteessa kyllä kiinnostavan omalakinen ja omnipotenttinen. 

päämääräksi on asetettava pelkän pahoinvoinnin vähentämisen sijaan todellisen hyvinvoinnin edistäminen niin että se ulottuu sairaudenhoito järjestelmää laajemmin koko yhteiskuntaan oppimismaailmasta työelämään. Tämä sisältää työelämän, jossa yhdistyy osaaminen ja hyvinvointi. 

tai

Lopulta kestävän talouskasvun mallissa on yhdistyttävä kaikki kestävän kasvun ulottuvuudet hyvän kehäksi niiden noidankehän sijaan. 

entäpä

on hyödynnettävä informationaalista kehitystä innovaatiopohjaisen tuottavuuskasvun lähteenä huomattavasti nykyistä laajemmin. 

Mitä Katainen haluaa? Minkälaista kansalaiskeskustelua Katainen oikein odottaa? Mistä pitäisi keskustella? 

Luovuuden kulttuurissa ihminen toteuttaa itsessään olevaa arvokasta mahdollisimman täydesti tavalla, johon välittämisen kulttuurin kautta yhdistyy tämän saman arvokkuuden tunnustaminen myös kaikissa toisissa ihmisissä – sekä elämän kunnioittamisen kulttuurin kautta kaiken elämän arvon kunnioittaminen. 

On ihan ok kanavoida rahaa kavereille ja on ihan ok ostaa tällaista. Mutta ei ole ok kuvitella että tästä skeidasta olisi mitään hyötyä kenellekään. Himasen jutut on vähän turhan helppo tapa kuitata kansalaiskeskustelu tai jonkinlainen yhteiskunnallinen arvopohdinta. Tämä on naminamia. Se on ihan jees, mutta ei se kyllä riitä.  

Kansainvälinen tutkijaryhmäkin on sulanut kuin pyy maailmanlopun edelleä. Long playn (jota muuten suosittelen vilpittömästi) jutusta lähtenyt ketjureaktio saattaa hyvinkin vielä kaataa Kataisen. 

Minulla on ollut kiireitä eivätkä ne varmasti tulevaisuduessa helpota. Opintotuelle aikovat ainakin demarit kuuleman mukaan näyttää närhen munat. En ole lopettanut siis kirjoittamista, olen vain suojelemassa sosiaalidemokratiaa sosiaalidemokraateilta. Palataan.